Thursday, November 18, 2010

Suunto, antrenorul meu

Sezonul 2010 m-a invatat multe lucuri iar concluziile trase la final au fost destul de clare, trebuie sa schimb felul cum ma antrenez. Cu timpul am invatat, la fata locului ca sa zic asa, cum ar trebui sa fie antrenamentele si cum pot evolua. Evolutia din 2010 fata de anii precedenti a fost spectaculoasa si a fost datorata antrenamentului din iarna si mentinerii din cursul sezonului. Nu ma pot plange, la concursuri am mers foarte bine dar departe de primii, aproape de fiecare data simteam ca trag mult peste limita mea…ex: la Medias am mers perfect pana la km 36 unde s-au terminat bateriile, Geiger acelasi fenomen spre finalul cursei…Asadar s-ar spune ca merg bine dar nu am baza, ceea ce ma face sa ma gandesc ca am gresit in iarna, trebuia sa fac mult mai multa andurata si sa las sprinturile si intervalele grele pentru lunile mai calduroase, eu am tras tare fara sa-mi fac o baza sanatoasa.

Pentru a evita greselile din trecut, anul acesta mi-am schimbat tactica, vreau sa investesc mai mult in concentrare asupra antrenamentului, un plan de bataie mult mai detaliat si un pulsometru. Defapt aici vroiam sa ajung, pulsometru, ceasul sportivilor.

Mult timp am analizat optiunile si variantele si intr-un final m-am oprit la Suunto. Fiind o firma cu renume si traditie am avut de unde alege, au o varietatea destul de mare de modele si accesorii specifice multor sporturi.

Modelul pe care l-am ales, model pe care ulterior l-am si primit, este Suunto T3d. Este castigator pentru ca este compromisul perfect intre performante si pret, Suunto punand la dispozitie cateva modele mult mai performante dar si mai scumpe.
Am doar pachetul gol, adica ceasul in sine si cureaua cu emitator, dar partea interesanta la ceasurile Suunto este ca devin profi alaturi de o multime de accesorii. Printre cele care mi-ar prinde bine si mie ar fi Suunto Bike Pod care are functiile unui ciclocomputer clasic, Cadence Pod care masoara cadenta in timpul pedalarii, Running Pod – un pedometru avansat pe care il atasezi adidasilor de alergat, GPS Pod – cu care poti inregistra trasee si cel mai important parerea mea poti analiza acasa variatia pulsului si a vitezei in functie de portiunile traseului, PC Pod cu ajutorul caruia datele pot fi transferate si analizate pe calculatorul personal.

Acum sa vedem ce stie ceasul sa faca…La prima vedere pare un ceas urat, dar dupa ce l-am cunoscut mai bine am fost de acord ca nu e prost deloc (pe principiu: de frumoasa nu-i urata, da e desteapta proasta dracu’). In primul rand cureaua cu emitator trebuie sa o puneti pe voi, undeva in zona plexului solar si sa nu uitati sa umeziti putin cele doua zone de contact altfel riscati sa nu va citeasca pulsul din start, fenomen pe care l-am patit la crosul 15 noiembrie; dupa inceperea exercitiului o sa transpirati si nu v-a mai fi nevoie de alte ajustari. Ceasul are functii clasice ale unui ceas normal: ora, data, secundar, dual time, alarma si lumina, chestii pe care pe mine nu prea ma intereseaza pentru ca port ceas la mana doar daca sunt nevoit. Lucrurile de care aveam eu nevoie sunt pulsul instantaneu, pulsul mediu, pulsul maxim, training effect (raport intre intensitatea exercitiului si durata acestuia), intensitatea exercitiului in procentaj fata de pulsul maxim, durata, lap time, calorii consumate.

Cateva functii sunt extrem de utile, de exemplu posibilitatea de a folosii semnale sonore care sa te ajute sa te antrenezi prin intervale (3 minute-maxim, 5 minute-mediu), ceasul te anunta cand si ce. Semnalele sonore sunt disponibile si daca vrei sa stai intr-o anumita zona, sa zicem azi ma antrenez intre 60% si 70% din pulsul maxim – ceasul te anunta cand scazi sub sau treci peste zona propusa (aceasta functie o gasesc extrem de folositoare cand ma antrenez pentru anduranta, 1-2 ore de pedalat constant in fata televizorului fara sa-mi mai bat capul la ce intensitate sunt, ceasul face treaba in locul meu). Dar functia cea mai folositoare cred ca este “log-ul”, posibilitatea de a pastra o arhiva a antrenamentelor pe care le faci, cu toate detaliile necesare. Asta ma ajuta sa imi urmaresc atent progresul, volumul exercitiilor, intensitatea exercitiilor si sa aleg corect modul cum fac revenirile pentru a avea un antrenament cat mai reusit. Toate statisticile si rapoartele pe care ceasul le face sunt in stransa legatura cu cel care il foloseste, iti este cerut sa introduci date personale: greutate, inaltime, varsta, nivel de pregatire, puls maxim, etc., pentru ca datele sa fie cat mai corecte si cel mai important sa fie individuale pentru ca fiecare atlet este diferit si se adapteaza altfel antrenamentelor.

Asadar T3d este micul antrenor personal de la incheietura mainii, cu un minim de cunostinte si acest ceas se poate atinge perfectiunea cand vine vorba de antrenamente corecte. Exista o multime de tutoriale, carti si sfaturi despre cum se foloseste un Heart Rate Monitor in antrenamente si aici puteti incerca solutile de la Suunto: Suunto Training Guidebook, Suunto T6c Running Guide sau How to not rely on luck.

Cautandu-l mult timp am ajuns sa-l procur de la sportsworld.ro in principal din cauza pretului corect pe care il abordeaza fata de ceilalati distribuitori Suunto din tara. Aici puteti gasi o multime de modele si accesorii care pot fi cumparate si prin intermediul Cardului Avantaj, pentru ca trebuie sa recunosc, aceste instrumente nu sunt o investitie usoara, dar una care isi merita efortul.

Sau poate va intereseaza ceva mai avansat sau mai ieftin, exista si alte modele interesante:



T1 (336Ron sau 56Ron rata pe 6 luni) – este un instrument simplu si usor de folosit avand ca functii cheie: bataile inimii, caloriile arse si antrenamentele pe zone.




T4 (840Ron) – aduce in plus fata de T3 functia Coach, sfaturi care se adapteaza in functie de volumul si tipul antrenamentelor pe care le urmezi. Practic ceasul te sfatuieste cum ar trebui sa arate urmatorul tau exercitiu, iar daca refuzi acest exercitiu T4 se adapteaza si regandeste antrenamentul, revenirile si pasii care ar trebui sa-i urmezi.



T6 (1680Ron sau 280 Ron rata pe 6 luni)– este alegerea profesionistilor. Un laborator sportiv care iti evalueaza cu acuratete evolutia cardiovasculara si parcursul optim spre performanta. In plus fata de celalalte modele T6 calculeaza ventilatia, consumul de oxigen (VO2), rata respiratiei, EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption), altimetru, barometru, termometru, etc.

Ciclism de sosea, mountainbike, alergat, sky de tura, triatlon, sau orice alt sport de anduranta poate fi practicat cu succes alaturi de aceste ceasuri. Daca vreti sa optati pentru un ceas si accesorii pentru un anumit sport va recomand sa aruncati o privire inainte de toate la pachetele prestabilite, ex.: Cicling Pack sau Triathlon Pack, deoarece sunt multe mai ieftine decat instrumentele procurate individual.

Toate aceste instrumente sunt gadgeturi care ajuta sportivii sa-si atinga telurile intr-un mod cat mai eficient si mai rapid, lucru care ar putea face diferenta…pana la urma ceea ce urmarim cu totii…


No comments:

Post a Comment